Warisan Mead Johnson
Mead Johnson & Company telah ditubuhkan pada tahun 1905 oleh Edward Mead Johnson, Sr., seorang ahli perniagaan yang berjaya dari New Jersey yang ingin mencipta produk yang dapat membantu meningkatkan kualiti hidup yang lebih sihat.
Pengalaman beliau sebagai salah seorang daripada adik-beradik pengasas syarikat yang menghasilkan pembalut pembedahan, Johnson & Johnson, menunjukkan E. Mead mempunyai kelayakan yang secukupnya untuk meneroka perniagaan yang baru ini.
Pada tahun 1895, ketika masih lagi bersama-sama dengan adik-beradiknya, E. Mead bertindak menubuhkan The American Ferment Company untuk menghasilkan produk yang membantu sistem penghadaman, disebabkan minatnya yang semakin mendalam dalam produk makanan berkhasiat. Dua tahun kemudian, dia berpisah dari adik-beradiknya untuk menumpukan sepenuh perhatiannya kepada syarikat ini dan menamakannya sebagai Mead Johnson & Company pada tahun 1905.
Kesemua ahli keluarga dan rakan-rakan menyebut E. Mead sebagai seorang lelaki yang berwawasan. Pada waktu orang lain hanya dapat melihat barisan fakta, beliau berupaya melihat lebih daripada itu, idea dan kemungkinan-kemungkinan yang ada – dan beliau membuat pelaburannya sendiri sebagai usaha menjadikannya realiti. Beliau juga merupakan seorang yang mempunyai semangat yang kuat, walaupun pada waktu ekonomi jatuh merudum dan zaman kesukaran. Apabila Perang Dunia Pertama tercetus, dan menyekat bekalan bahan mentah utamanya, beliau telah memindahkan syarikatnya dari New Jersey ke Evansville, Indiana, yang terletak beratus jauhnya dari New Jersey. Terletak di tengah-tengah ladang jagung di Midwest, beliau membina semula perniagaannya – bahkan bermula dari bawah – bergelut dengan kepayahan selama beberapa tahun untuk mengatasi cabaran demi cabaran membina semula perniagaannya.
Kejayaan E.Mead dan kebolehannya memahami keperluan dan kehendak pelanggan bukan sahaja berasal daripada naluri seorang ahli perniagaan, tetapi pengalamannya sebagai seorang ayah. Pengalaman anak sulungnya, Ted, mengalami masalah pemakanan boleh mengancam nyawanya, memberi inspirasi kepadanya untuk menghasilkan Dextri-Maltose®, sejenis produk karbohidrat khas, yang menjadi kejayaan pertama terbesar syarikatnya.